Adi001 névjegye

Feroza owner, Mac fan....

Dőlésszögmérő

Vagy Inclinometer. Sajna elég sok Ferozában elfárad ez a kis szerkezet, pedig látványos a műszerfal közepén. Egy jól működő szép darabot meg szinte lehetetlen beszerezni.
Eredetileg méri az autó megdőlését, de képes a gyorsulások és erők mérésére is. Na milyen autóban van még „G” mérő? 🙂 -A Ferozában ez a ponttal jelzett skála.

A leggyakrabban a külső, átlátszó plexi burokban lévő kis tüske törik el, ami egyenesben tartja a belső golyót. A javítása viszonylag egyszerű, ha még nem kopott le a súrlódástól a golyón lévő festett jelölés. Egy kis leírás angol nyelven itt.
A pécsi bontóból szereztem egy „döglött” műszert, amin még nincs elmosódva a felirat, amint időm engedi megpróbálkozom a felújítással. Ebben még az olaj is elfolyt, ezt majd megpróbálom valamilyen finom olajjal pótolni (fegyverolaj vagy bébiolaj?).

Tetőkárpit

Tél van és hideg.
Nincs ennél motiválóbb, hogy lecseréljem a ponyvatetőt a fix tetőre.
Jó egy hónap után megjött a kárpitanyag, amivel az autó hátsó részét is kárpitoztam.
Egy vékony polifoamrétegre ragasztottam a kárpitot, hogy azért legyen némi hang és hószigetelése is a műanyag tetőnek. Majd ez egészet hozzáragasztottam a tetőhöz.
Persze még a nyáron levakartam a régi kárpitot az ódon habszivacsmaradványokkal együtt, így csak ragasztani kellett a szokásos ragasztóspray segítségével.

Márkajelző felirat

Ma felkerült a Daihatsu felirat az autóra.
A rendszámtáblatartó és megvilágító rész újragondolása során elvetettem, hogy a kopott régi márkajelzést használjam az autón. Ha már így esett, megkértem kedves ismerősömet, aki szakmáját tekintve is szakértő a dologban, hogy készítsen nekem egy ugyan olyan feliratot, amint amilyen az eredeti volt. A kis műanyag lapra kasírozott matrica kapott egy laminálást, így került fel a helyére.

Valami a zárral

Az autó összerakása után egy halom apró problémát tapasztaltam.
Az egyik elsődlegesen megoldandó feladat, hogy az ajtók kb. fél centivel kijjebb állnak mint kellene. Menet közben jól hallani a zötyögő hangot, a rosszúl záródó ajtók felől.
Karosszériásom megnézte és furcsállotta, mivel nem lehet állítani a zárrögzítő pozícióját.
Az ajtó a karosszériához tartozott és nem is volt semmilyen sérülés rajta. Amikor átnéztem a vásárláskor, minden rendben volt. -Fura.
Viszont a tények makacs dolgok, így ki kellett találni valamilyen megoldást, hogy ne kelljen hozzányúlni a szépen lefényezett B oszlophoz.
A megoldás végül is az lett, hogy a zárrögzítő füleit arrébb hegesztették fél centivel.
Most minden tökéletes, az ajtók becuppannak a helyükre.
-Jöhet a következő megoldandó dolog.

Megint gurul.

Nagy nehezen elkészültek a rugókötegek. Mind a két köteget ki kellett szedni, hogy a lapokat cserélgetve kb. egyforma keménységűek legyenek, lévén az egyik oldalon mind a három lapot cserélni kellett.
A beszerelésnél derült ki, hogy a régi kötegből nem lett kiszedve az egyik szilent, így azt nem tudtam visszarakni a helyére. Nehezítésképpen az egyik hátsó csukló menete is elég katasztrofális állapotban van, így a Keresztúri úton találtam egy kifejezetten laprugók javítására szakosodott céget (patik.hu), ahol legyártottak nekem egy új csuklót, illetve kaptam új szilenteket is a rugó végére, mert a régiből másfél tonna nyomóerővel sem sikerült kipréselniük a régit.
A beszerelésnél vigyázni kell arra, hogy a rugólapok összeszorító csavarjainak anyái kisebbek, mit a sztenderd és nem középen vannak. A rövidebb oldal kerül előre, mert fordított estben a kardántengely kiesik a váltóból. A meghúzásukhoz kb. 60 -78 N-m erő kell. A lengéscsillapító esetén ez az érték 35 -53 N-m. Az előremenő részen az átmenő csavar nyomatéka 118 -137 N-m, a csukló szilenteknél 68 -88 N-m.

Természetesen, ha már szét volt szedve, minden csavart és alátétet kicseréltem újra. A cup-fogókon (angolul U-bolt) és a csuklókon a sűrűmenetnek megfelelő önzáró anyákat is újra cseréltem).

A szakműhelyben kaptam egy jótanácsot is. A donor autóból kiszerelt erősen korrodált rugókötegek tökéletesen felújíthatóak és így jobban, kényelmesebben funkcionálnak mint az általam hasznát utángyártott darabok. Köszönhetően a pl. a rugólapok között elhelyezett csúszkáknak vagy a stratégiai helyeken elhelyezett erősítéseknek.
Így távlati tervként, ezek felújítását is meg fogom oldani valamikor.

A laprugókra várva…

Hol tart a világ? A nemrég, még pár nap alatt cserélt rugókötegre most egy hónapot kell várni. Nem a rugógyártó hibája ez, hanem az alapanyagok nehéz beszerezhetősége miatt húzódik a dolog.

Már fúj a szél és esik is, így szeptember közepén szembesülnöm kellett, hogy az idei kavriózásnak is lőttek. Akkor majd jövőre….
Teendő addig is van. Egyrészről a téli, fix tető kárpitozása, de a Karkus-hoz vezető úz során is előjött pár megoldandó teendő. Ezek javítása is feladat.
Ma letudtam a marhabőgéskűrt bovdenének beszerelését a bal oldali kapaszkodó helyére.
A 3D nyomtatott bovdenfogó nagyjából bevált, még valami takarókupakot kell hozzá terveznem, hogy a csavarhelyek se látszódjanak.


A másik javított dolog a kormány nyikorgását okozó rugós érintkező (kürt kontaktus) helyreigazítása.
A HiFi hangszínek beállítása során kiderült, hogy a bal hátsó hangszóró nem működik, de ennek okát majd egy másik alkalommal fogom kideríteni. (Közben kiderült, hogy csak a saru csúszott le a hangszóró egyik csatlakozójáról.)

Rács a helyén, a laprugó eltört.

Sikerült a rács gyártójával felvennem a kapcsolatot és bár már nem foglalkoznak gallytörő rácsok gyártásával, megcsinálták a felső rögzítőfülek átalakítását a műbizonylatos rácson.
A Karkus rács már az eredeti, megszokott helyén van.

A XV. kerület felé azonban megadta magát az egyik oldalon a laprugó és eltörött.
Persze, ha már törött, akkor egyszerre mind a három lap. (Később derült ki, hogy kettő már eleve törött volt, de a cuppfogó összetartotta a törött lapokat.
Már korábban is éreztem, hogy az autó nem kanyar stabil, de az utóbbi pár évben nem vezettem a Ferozát és ugye teljesen más egy kifejezetten kiváló futóműves Mazda 3 után átülni egy merev-tengelyes és laprugós autóba.
Az imbolygó hátsó híddal azért sikeresen visszajutottam a garázsba, ahol pár óra szenvedés után sikerült a berohadt gumiszileteken úrrá lenne és kiszerelnem a rúgós tagot.
A szokásos rugógyártóhoz vittem Szigethalomra (Farkas rugó), ahol nem jó hírekkel szolgáltak. Mivel nem volt alapanyaguk, legalább 4 hetes átfutással vállalták a gyártást.
Persze ki kell vinnem a másik oldal rugóit is, mert a lapok cserélgetésével meg lehet oldani, hogy ne álljon fél oldalasan az autó, az új erősebb rugóköteg miatt. -Hát ez van.
Bízom benne, hogy az ősszel még azért lesznek kabriózásra alkalmas napok.
Addig is van még feladat, mert a marhakűrt működtető bovdenjét, a pontos ajtóhézag beállításokat és még rengeteg finomhangolást meg kell oldjak. Így nem maradok a várakozás alatt sem munka nélkül.

A bal oldali rugóköteg. Sajnos ez is elég egyenes. 🙁

Levizsgázott

Az autó összeállt, így nem volt más hátra mint levizsgáztatni a már évek óta épülő autót.
Sajnos a Covid miatti rendelkezések miatt a június, július hónapban nem volt szabad kapacitása a vizsgáztató állomásokat, így augusztus elejére kaptam egy időpontot.
A zárt lakóparkban tett próbakör után nem nagyon aggódtam, de a sikeres vizsga után úgy éreztem, sikeresen megugrottam az autó összeszerelésének problémáját.

Persze még sok a teendő az eltervezett állapothoz képest, de ezeket majd szép sorban megoldom. A lényeg, hogy már el lehet gurulni a közúton egy szakemberhez, aki például tökéletesíteni tudja a gallytörő rács felfogatását.

Egy nosztalgikus beállítás, ami hasonló mint a 2013 októberében készült kép.
https://feroza.hu/?p=358

Olajcsere

Az autó gyakorlatilag készen van.
Hogy teljes legyen a dolog még egy fékpofa cserét is beterveztem (vettem jó minőségű Brembo betéteket), de alaposabban megvizsgálva a dolgot nem volt szükség a cserére, mert a benne lévő betétek is elég vastagok voltak. -Megy a polcra tartaléknak.

Mivel évek óta állt az autó időszerűnek gondoltam egy olajcserét is megejteni, minden érintett helyen. Az olajnak is van egy öregedési folyamata és ezen végképp nem szeretnék spórolni, ha már ennyit költöttem a felújításra. Az olajszűrő és olajcsere egyébként is gyorsan megvan, mivel az autó hasmagassága miatt nem kell felemelni.

Japán autóba Japán olaj a legjobb egy ismerősön szerint. 🙂

A differenciál művek olaját is lecseréltem. A képen jól látszik, hogy a kilométerek alapján elvileg még szükségtelen cserénél is milyen sötét az olaj színe.
Szerencsére egy nagyon régi Castrol flakont még megőriztem, amin kis cső segíti a betöltést, így viszonylag fájdalommentesen tudtam az új olajat betölteni, az amúgy nehezen elérhető helyre.

Gurul…

Nagy naphoz érkeztünk.
Hosszú évek után a 2022 július 19.-én a saját lábán (kerekein) megy az autó.
Miután a fékeket sikerült működésre bírni (feltölteni olajjal az egész rendszert, majd korrektűl légteleníteni, majd beállítani a kézifék feszességét) kivittem egy kis körre a lakópark zárt utcáiban a járgányt. Elvileg nagy gond nincs, minden rendben. A hátsó differenciálmű mintha egy kicsit ragadna. Kézzel nem is lehet lefogni az egyik kereket, ha fel van bakolva a hátsó tengely. Ezt meg kell nézni, de aszfalton nem éreztem semmit. A kerekek nyikorognak, de ezt elől is megteszi. Talán a széles nyomtáv miatt, talán nem.
Egy mindenre kiterjedő olajcsere biztosan nem árt.

Közeben valamilyen pótkereket nézek hátulra, de sajna már nem divat a használt gumi, ráadásul a 15 coll-os felni sem szokványos manapság.
A marhabőgés kürt bovdenjét is átterveztem a vezetőoldali majrévas helyére. Ezt 3D nyomtatással fogom megoldani. -Új kihívás…
Vizsgát is kellene intéznem valahol. Utána már el tudom vinni az autót a Karkus-hoz, hogy átalakítsa a rácsot a tapasztalatoknak megfelelően egy új rögzítési pontra.
Majd a fényhíd rögzítése és bekötése következik és az a sok apróság amit már régóta terveztem… 🙂