Adi001 névjegye

Feroza owner, Mac fan....

Robog a gépezet és apróbb hibák.

Sok évnyi szerelgetés után, levizsgázva fut a gépezet. Majdnem tökéletes, bár sok évnyi modern autó vezetése után kicsit furcsa. Az idény nyáron végre kicsit élvezem is a felújításba fektetett energiám gyümölcsét. Nyitott ponyvatetővel és lehúzott ablakokkal.
Jelenleg csak pár apróbb javítani való hiba van még a listán. A riasztó bekapcsolása után nem mindíg húzza fel az ablakot az automatika (valahol egy kontakthiba lehet), Ma parkolás után enyhe csöpögést vettem észre a motortér jobb oldalán, de még nem jöttem rá honnan és arra sem, hogy víz vagy olaj. A ponyvatetőn cserélni kell egy cipzárt és a kemény-tetőn is újra kell kárpitozni a nyáron a rossz minőségű ragasztó miatt leolvadt kárpitot.
Természetesen a betervezett fejlesztések (mindenféle lézerhálók és fényhidak, stb) is sorra kerülnek valamikor…

Találtam valamit ami viszont érdekes lehet. Az inclinometer (dőlésszögmérő) javításáról szóló weboldalt: https://www.offroadexpress.kiwi/Forums/viewtopic.php?t=9561
A központi helyen lévő kis műszer az utolsó pár évben megadta magát pedig olyan volt mint az autó folyamatosan kutató szeme. Nem csak a dőlésszöget, hanem a gyorsulást is mérte a .-al kezdődő skálán gravitációs „G” mértékegységben. Ilyen műszer csak a legmenőbb sportautókban van, meg a Ferozában. 🙂
Szóval a kis belső gömb megfordult és a fehér oldalával kifelé úgy nézett ki mint egy kiszúrt szem. Ezt nem hagyhattam így és kis kutakodás után rátaláltam a fent említett oldalra, ami alapján megjavítottam. Majd kiderül hogyan válik be a gyakorlatban. 
Volt egy másik ilyen kis gömböm is, amibe megpróbáltam finom olajat injekciózni, de valahogy csak nem akart lebegni a belső rész. Olvastam valahol, hogy a Pajero-ban hasonló elven működő kis dőlészögmérő van. Ezt valaki 3 rész glicerin és egy rész víz keverékével töltötte fel. Valamikor muszáj vennem tiszta glicerint, mert ki fogom próbálni.

 

 

 

Dőlésszögmérő

Vagy Inclinometer. Sajna elég sok Ferozában elfárad ez a kis szerkezet, pedig látványos a műszerfal közepén. Egy jól működő szép darabot meg szinte lehetetlen beszerezni.
Eredetileg méri az autó megdőlését, de képes a gyorsulások és erők mérésére is. Na milyen autóban van még „G” mérő? 🙂 -A Ferozában ez a ponttal jelzett skála.

A leggyakrabban a külső, átlátszó plexi burokban lévő kis tüske törik el, ami egyenesben tartja a belső golyót. A javítása viszonylag egyszerű, ha még nem kopott le a súrlódástól a golyón lévő festett jelölés. Egy kis leírás angol nyelven itt.
A pécsi bontóból szereztem egy „döglött” műszert, amin még nincs elmosódva a felirat, amint időm engedi megpróbálkozom a felújítással. Ebben még az olaj is elfolyt, ezt majd megpróbálom valamilyen finom olajjal pótolni (fegyverolaj vagy bébiolaj?).

Tetőkárpit

Tél van és hideg.
Nincs ennél motiválóbb, hogy lecseréljem a ponyvatetőt a fix tetőre.
Jó egy hónap után megjött a kárpitanyag, amivel az autó hátsó részét is kárpitoztam.
Egy vékony polifoamrétegre ragasztottam a kárpitot, hogy azért legyen némi hang és hószigetelése is a műanyag tetőnek. Majd ez egészet hozzáragasztottam a tetőhöz.
Persze még a nyáron levakartam a régi kárpitot az ódon habszivacsmaradványokkal együtt, így csak ragasztani kellett a szokásos ragasztóspray segítségével.

Márkajelző felirat

Ma felkerült a Daihatsu felirat az autóra.
A rendszámtáblatartó és megvilágító rész újragondolása során elvetettem, hogy a kopott régi márkajelzést használjam az autón. Ha már így esett, megkértem kedves ismerősömet, aki szakmáját tekintve is szakértő a dologban, hogy készítsen nekem egy ugyan olyan feliratot, amint amilyen az eredeti volt. A kis műanyag lapra kasírozott matrica kapott egy laminálást, így került fel a helyére.

Valami a zárral

Az autó összerakása után egy halom apró problémát tapasztaltam.
Az egyik elsődlegesen megoldandó feladat, hogy az ajtók kb. fél centivel kijjebb állnak mint kellene. Menet közben jól hallani a zötyögő hangot, a rosszúl záródó ajtók felől.
Karosszériásom megnézte és furcsállotta, mivel nem lehet állítani a zárrögzítő pozícióját.
Az ajtó a karosszériához tartozott és nem is volt semmilyen sérülés rajta. Amikor átnéztem a vásárláskor, minden rendben volt. -Fura.
Viszont a tények makacs dolgok, így ki kellett találni valamilyen megoldást, hogy ne kelljen hozzányúlni a szépen lefényezett B oszlophoz.
A megoldás végül is az lett, hogy a zárrögzítő füleit arrébb hegesztették fél centivel.
Most minden tökéletes, az ajtók becuppannak a helyükre.
-Jöhet a következő megoldandó dolog.

Megint gurul.

Nagy nehezen elkészültek a rugókötegek. Mind a két köteget ki kellett szedni, hogy a lapokat cserélgetve kb. egyforma keménységűek legyenek, lévén az egyik oldalon mind a három lapot cserélni kellett.
A beszerelésnél derült ki, hogy a régi kötegből nem lett kiszedve az egyik szilent, így azt nem tudtam visszarakni a helyére. Nehezítésképpen az egyik hátsó csukló menete is elég katasztrofális állapotban van, így a Keresztúri úton találtam egy kifejezetten laprugók javítására szakosodott céget (patik.hu), ahol legyártottak nekem egy új csuklót, illetve kaptam új szilenteket is a rugó végére, mert a régiből másfél tonna nyomóerővel sem sikerült kipréselniük a régit.
A beszerelésnél vigyázni kell arra, hogy a rugólapok összeszorító csavarjainak anyái kisebbek, mit a sztenderd és nem középen vannak. A rövidebb oldal kerül előre, mert fordított estben a kardántengely kiesik a váltóból. A meghúzásukhoz kb. 60 -78 N-m erő kell. A lengéscsillapító esetén ez az érték 35 -53 N-m. Az előremenő részen az átmenő csavar nyomatéka 118 -137 N-m, a csukló szilenteknél 68 -88 N-m.

Természetesen, ha már szét volt szedve, minden csavart és alátétet kicseréltem újra. A cup-fogókon (angolul U-bolt) és a csuklókon a sűrűmenetnek megfelelő önzáró anyákat is újra cseréltem).

A szakműhelyben kaptam egy jótanácsot is. A donor autóból kiszerelt erősen korrodált rugókötegek tökéletesen felújíthatóak és így jobban, kényelmesebben funkcionálnak mint az általam hasznát utángyártott darabok. Köszönhetően a pl. a rugólapok között elhelyezett csúszkáknak vagy a stratégiai helyeken elhelyezett erősítéseknek.
Így távlati tervként, ezek felújítását is meg fogom oldani valamikor.

A laprugókra várva…

Hol tart a világ? A nemrég, még pár nap alatt cserélt rugókötegre most egy hónapot kell várni. Nem a rugógyártó hibája ez, hanem az alapanyagok nehéz beszerezhetősége miatt húzódik a dolog.

Már fúj a szél és esik is, így szeptember közepén szembesülnöm kellett, hogy az idei kavriózásnak is lőttek. Akkor majd jövőre….
Teendő addig is van. Egyrészről a téli, fix tető kárpitozása, de a Karkus-hoz vezető úz során is előjött pár megoldandó teendő. Ezek javítása is feladat.
Ma letudtam a marhabőgéskűrt bovdenének beszerelését a bal oldali kapaszkodó helyére.
A 3D nyomtatott bovdenfogó nagyjából bevált, még valami takarókupakot kell hozzá terveznem, hogy a csavarhelyek se látszódjanak.


A másik javított dolog a kormány nyikorgását okozó rugós érintkező (kürt kontaktus) helyreigazítása.
A HiFi hangszínek beállítása során kiderült, hogy a bal hátsó hangszóró nem működik, de ennek okát majd egy másik alkalommal fogom kideríteni. (Közben kiderült, hogy csak a saru csúszott le a hangszóró egyik csatlakozójáról.)

Rács a helyén, a laprugó eltört.

Sikerült a rács gyártójával felvennem a kapcsolatot és bár már nem foglalkoznak gallytörő rácsok gyártásával, megcsinálták a felső rögzítőfülek átalakítását a műbizonylatos rácson.
A Karkus rács már az eredeti, megszokott helyén van.

A XV. kerület felé azonban megadta magát az egyik oldalon a laprugó és eltörött.
Persze, ha már törött, akkor egyszerre mind a három lap. (Később derült ki, hogy kettő már eleve törött volt, de a cuppfogó összetartotta a törött lapokat.
Már korábban is éreztem, hogy az autó nem kanyar stabil, de az utóbbi pár évben nem vezettem a Ferozát és ugye teljesen más egy kifejezetten kiváló futóműves Mazda 3 után átülni egy merev-tengelyes és laprugós autóba.
Az imbolygó hátsó híddal azért sikeresen visszajutottam a garázsba, ahol pár óra szenvedés után sikerült a berohadt gumiszileteken úrrá lenne és kiszerelnem a rúgós tagot.
A szokásos rugógyártóhoz vittem Szigethalomra (Farkas rugó), ahol nem jó hírekkel szolgáltak. Mivel nem volt alapanyaguk, legalább 4 hetes átfutással vállalták a gyártást.
Persze ki kell vinnem a másik oldal rugóit is, mert a lapok cserélgetésével meg lehet oldani, hogy ne álljon fél oldalasan az autó, az új erősebb rugóköteg miatt. -Hát ez van.
Bízom benne, hogy az ősszel még azért lesznek kabriózásra alkalmas napok.
Addig is van még feladat, mert a marhakűrt működtető bovdenjét, a pontos ajtóhézag beállításokat és még rengeteg finomhangolást meg kell oldjak. Így nem maradok a várakozás alatt sem munka nélkül.

A bal oldali rugóköteg. Sajnos ez is elég egyenes. 🙁