Adi001 névjegye

Feroza owner, Mac fan....

Szélvédő frissítés

MA délután beszerelték a szélvédőt, így az autó elvileg már zárható lenne, ha felszerelném a tetőt. Kicsit ugyan féltem az enyhén kékes árnyalatú színezéstől (már csak ilyet lehet beszerezni), de szépen megy az acélos szürke fényezéshez. Gyakorlatilag észrevehetetlen.
Alakul a belső tér is. Az extrák elektromos bekötése után már az ülések kerülnek a helyükre.

A fényhíd nagyjából így fog kinézni. Bár a rögzítést és az elektromos kábelezést ki kell találni…..

Megint vasárnap, megint szerelgetés.

Lassan úgy vagyok vele, mint jó polgár a templomba járással. A cél egy szent dolog és bár nem leszek megváltva, de legalább jó úton vagyok felé.

Szerencsére jól alakul a projekt. Lassan, de biztosan van haladás. Elvileg lesz szélvédő és be is szerelik. Ezért letisztogattam mind a két kédergumit. Majd meglátjuk melyik van jobb állapotban.

A fékeket már többször próbáltam légteleníteni, de valahogy nem győzött meg a dolog, így vettem egy nagy levegőt és rendeltem apróért egy főfékhenger felújító készletet. Gondoltam ez amúgy sem árt. Miután kicseréltem a gumiszelepeket összeraktam az egészet és a leírás szerint légtelenítettem a rendszert már sokkal jobban teszik amit a fékpedál lenyomásakor tapasztalok. -Majd ha minden kész kipróbálom üzemi körülmények között.

Fényvető teszt

Ma sikerült összeszerelnem az egy héttel korábban elkezdett LED-es fényhidat.
A rozsdamenetes ovális acélba fúrt menetekbe csavarral rögzített fényszóróknak még nem végleges a villamos bekötése, de a kíváncsiságom miatt csináltam velük egy tesztet, amit a lejjebb lévő kis videón látni. A négy középső lámpa előre világít és szúró fényt ad, míg a két szélsó állíthatóan az út szélét hivatott bevilágítani.

Maga a fényvető az autó legelején, az ablak felett fog elhelyezkedni úgy, hogy a lámpák lefelé nézzenek. Így a keresztrúd egy későbbi csomagtartó alapját is képezheti.

A tetősín rögzítőjét még meg kell oldanom valahogy, ugyan úgy mint az áram felvezetését a tetőre. A kapcsoló a középkonzol alján elhelyezett kapcsolósor egyike lesz, természetesen a motortéri biztosítékkal kiegészített relésor egyikét fogja működtetni. Így kapcsolva áramot a LED-es fényszórókra.

Persze közben apróbb egyéb munkák is elkészültek.
Például a régi emelő felújítása is. Ebben az esetben is a felületi rozsda eltávolítása után, alapozás és festés következett.

Rozsdátlanítva
Cinkes alapozóval

kész a festés

Ugyan így járt az emelőt rögzítő alkatrész is és annak rögzítő csavarjai.

A műszerfal

Elérkezett a pillanat, amikor a műszerfalat is kezelésbe kellett vennem.
Kívülről és belülről is rendesen kitakarítva, lemosva várja a beépítést.

Persze volt pár alkatrész, amit nem volt lelkiismeretem ugyan úgy visszaszerelni, hogy nem javítok az állapotukon. Sokszor alig vagy egyáltalán nem látszó részeket tisztítottam le a felületi rozsdától és gondos előkezelés után fényeztem.

A keksztűtartó tartókonzoljai matt feketére fújva.
Egy tipikus ilyen volt kép…
… meg egy másik.
Egymás mellett, jól látszik a különbség.
… na meg itt.
… ilyen lett lakkozva.

A műszerfal tartó konzol egy olyan darab, ami nem látszik, de szépen megtisztítva sokkal bizalomkeltőbb. Ezeket az alkatrészeket nem festettem, hanem csak lakkoztam, hogy ellenálóvá tegyem az oxidációval szemben.

Menet közben állandó feladat, hogy eldöntsem melyik alkatrészt érdemes használnom, felújítanom, amikor több ugyan olyan darab is a rendelkezésemre áll.

Na melyiket használjam?
A fémre csiszolt, rozsdátlanított alkatrészek.
Ezek a tartószerkezeti alkatrészek látszódnak, ezért szép matt fekete fényt kaptak.
Beszerelve a helyén.

A műszerfal behelyezése nem kis feladat. A csatlakozók, bovdenek, stb. elhelyezése, hogy minden ott legyen ahol kell és még illeszkedjen is minden mindennel pontosan, két emberes feladat. Már előre félek, hogy miután mindet rögzítettem, mit felejtettem el és mihez kell majd újra lebontanom az egészet.

Nagyjából a helyén.

Nehezítés képpen van még aki nagyon szeretne már utazni az autóban…
Persze ő nem figyel a kikészített alkatrészekre és csavarokra, de legalább már a sajátjának érzi.

Természetesen a műszerfaltartó konzol is felújításra került.
Néha a rendelkezésre álló darabokból nehéz eldönteni, melyiknek is fogjunk neki.

A megtisztított és lakkal kezelt alkatrész.

Tervezgetés

Az új rendszámtábla tartó konzol tervezése -mert jobbat szeretnék, mint az eredeti nagy és nehéz tartó. A felfogatási pontok átrajzolása után, kartonpapírból készítek sablont, ami alapján le lehet gyártani a kívánt alkatrészt.
A rendszámtábla világítás már egy modernebb LED-es fényforrás lesz, így egy teljesen másmilyen konzolt kellett terveznem, mint ahogyan régen azt a Daihatsu mérnökei elképzelték.
Kívülről megmarad a jellegzetes műanyag forma, de még a rögzítési pontok is megváltoznak.

Azért, hogy valami láthatóbb dolgot is csináljak, újrafújtam az ajtópanelekben a Rainbow középsugárzó védőrácsát. Természetesen ezt is a megszokott matt fekete színt kapta.

A régi kinézet
A frissített festék

Konzolok és lyukak

Ez a vasárnap sem telt el tétlenül. Bár nagyon nagy a meleg, a lelkesedésem nem csökkent.
Az autó eéőző életében az olajos légszűrő és a hűtőrendszer módosítása miatt pár dolgot átalakítottam, így le kellett gyártanom a légcsövet tartó kis konzolt is.
Erről a konzolról már írtam korábban. Most az autó fényére fújva és lakkozva még egy kis polifoam csík is került a karosszériával érintkező részre, nehogy sérüljön az autó.

Az autóba szintén -még régen- beszereltem egy marhabőgés kürtöt, aminek mechanikus működtetéséhez egy bovden szükséges. Ez eddig a műszerfal alatt volt elhelyezve, kissé szerencsétlen és nem is túl szép módon. Most tervbe vettem, hogy a kamionok módjára a vezetőülésnél a “majrévas” rögzítési pontjait fogom felhasználni egy korrektebb szerkezethez.
ennek értelmében kialakítottam egy kis nyílást, hogy az A oszlopban fel tudjam vezetni a motortérből áthozott bovdent. Természetesen, ebben az esetben is nyílás kialakítását követően színre fújtam a munkaterületet, hogy elkerüljem a későbbi rozsdásodás megindulását.


Forró nyári esték

A hét végén nem sikerült befejeznem amit elterveztem, így kedden megint nekiálltam a kárpitozásnak. Ezúttal sikerült is befejeznem a hátsó részt.
A nehézséget a rétegelt lemez pontos méretre csiszolása után a rögzítéshez használt lyukak kialakítása okozta. A feladatot egy mértre vágott kb. 200g -os, keményebb papírral oldottam meg, amit sablonként használtam fel a lyukak pontos helyének megállapításához.
Később ezeket a lyukakat használtam fel a rétegelt lemez kifúrásakor.
Amikor minden stimmelt ragasztóspray-el rögzítettem a kárpitot.

A papírsablon a lyukakhoz.
Ragasztás előtt a kiszabott anyag.
A lemez háta ragasztás után.
A hangszóró és a szellőzőrács a helyén.
A hátsó borítás elkészítése, formája miatt egyszerűbb feladat volt.

A hűtővel párhuzamosan halad a légszűrő csöve, miután a hűtést átalakítottam, ezt egy kis konzol tartja a helyén. Most ezt is lecserélem egy igényesebb és színre fújt változatra.
Ezt a konzolt is lehajlítottam, lecsiszoltam és lealapoztam, hogy a fényezőtől kapott és egy spray-be töltött javítófestékkel a karosszéria színére tudjam festeni.

A drótból lehajlított sablon és az alakuló fémdarab.
A helyén, még a fényezés előtt.

Haladunk megint

Kitört a nyár és megint nagyon hiányzik a nyitott tetős, zenés autózás.

Már megint régóta nem írtam, de pár hete megint nekiestem az autónak.
A télen elkészült a relésort tartó konzol és a kapcsolósor is az autórádió alá.
Az előző nagyon szép lett, de a második nem lett pontos, így újra kell gyártani
A relésort viszont elkezdtem bekötni egy 8 eres kábellel a műszerfal alatti kopácsolósorhoz,
illetve már bekötöttem az elektromos hűtőventilátor áramköreit (relével, biztosítékkal, stb.)

A kárpitozás is halad. Az eredeti furnérlemezes megoldás helyett egy 3mm vastag rétegelt lemez fogja képezni a kárpit alapját. A kárpit egy sötétszürke, steppelt spéci anyag, kifejezetten ilyesmire gyártva.
A méretre vágott, kifurkált és a pára miatt lakkozott rétegelt lemezre ragasztóspray-el rögzítettem a kárpitanyagot, amit a gyáritól vastagabb mérete miatt bontható patentekkel fogok rögzíteni a karosszéria eredetileg is erre a célra szánt lyukaiba.

Lakkozásra kész felület. Alúl a kész oldalelem a hangszóróval.
Kivágott és csiszolt felület, lakkozva.

A kárpitozás rögzítése a belső oldalon.
Oldalelem kárpitozva.
Oldalelem kárpitrögzítés a belső oldalon.

A hangszóró beszerelve (bár a rácsa menet közben valahol nagyon elkallódott).
Patentok próbája. -Felül, balról a második nyert. 🙂

Hátsó ablak

Még 2020 telén fóliáztattam a hátsó ablakokat. Most összeraktam.
A teljesen szétszedett és átfényezett hátsó fix tetőbe visszakerültek a fóliával sötétíttet üvegek.
Természetesen a nyitószerkezet elemei és a csavarok is újra lettek festve.
Szerintem jól megy az autó új színösszeállításához a sötétebb üveg.

Téli álom

Már ugyan februárban de már egy jóideje áll az autó felújítás. Hideg is van, meg mostanában mással voltam elfoglalva. Persze most is gyakran jár az agyam a tennivalókon.
Nagyon szeretném az autót használni nyitott tetővel. Már tavaly is nagyon hiányzott az érzés, úgyhogy amint lehet megpróbálom gyorsan összerakni az egészet és levizsgáztatni.
Addig is -főleg az internet előtt- nézelődöm, gyűjtöm az ötleteket és persze készülnek a különböző fémből készült konzolok. A relé-sor és a rádió alatti kapcsolósor is.
Jó lenne egy normális szélesítést is szerezni a gépsárkányra, de eddig csak Indonéziában találtam ilyesmit. Amennyiben esetleg olvasna valaki onnan, kérem keressen meg…. 🙂

Addig is itt egy kis Facebook post, hogyan ment meg egy Feroza egy modernebb Landrovert. 🙂

https://fb.watch/3Z4xIR3SGs/