A bomlás fázisai

Végül is sikerült szétszedni az autót. Elképzelhetetlen mennyiségű csavar, alkatrész, szigetelés van egy ilyen járgányban.
Leszerelve, mindent feliratozni, elcsomagolni, elrakni nem kis feladat.

Azért vannak aggályaim az összerakással kapcsolatban.
Az autó elég sok módosításon esett át, azalatt az idő alatt, amíg nálam volt. Ezek évtizedekben mérhetőek és már nem emlékszem melyik drót, kábel milyen funkcióval bírt.
Elég elrettentő a gondolat, hogyan fogom újra kitalálni mi hova csatlakozik majd.
Például az alábbi kép……

A centrálzár és az ablakfelhúzó elektronika pókhálója.
A centrálzár és az ablakfelhúzó elektronika pókhálója.
A karosszéria hátsó felén a kerékíveknél látszanak a régi műgyantás javítások. -Ott nem rohad.. 🙂

Várakozás

A pécsi kasztni végre felkerült a karosszériáshoz.
Tüzetesebben megnézve nem hibamentes, de sokkal jobb állapotú, mint az enyém.
Ebből ki lehet indulni, ha már felújításról van szó.

Valahol szét kellene szednem az aztót és tárolni az alkatrészeket, amíg az alváz rendbetétele és a kocsiszekrény cseréje után az egész cucc végez a fényezőnél.
Bárhogy is keresem egyenlőre nagyon reménytelen találni bármilyen alkalmas műhelyt vagy garázst…

Új karosszéria

Hosszú idő után végre valami elindult Feroza ügyben.
Sajnos az utóbbi jó egy évben nem tudtam foglalkozni a témával, de a  pécsi bontó jóvoltából sikerült egy teljesen makulátlan karosszériához hozzájutnom (remélem még mindig olyan állapotban van, mint amikor kifizettem).

Persze eközben kiderült, hogy a beszerelt motor kopogását az egyik hajtókarcsapágy okozza, Így az is felújításra szorul. Egyenlőre itt tart a dolog. Várakozás a gépműhelyre és az autószerelőre.
Elvileg amint visszakerül a helyére a karosszériás megnézi és ha meg tudunk állapodni, akkor odaszállíttatom a megvásárolt kasztnit, hogy teljesen nézze át és készítse el a régóta vágyott kerékív szélesítéseket, meg amit kitalálunk közben.
A vásárolt csontváz most zöld színű, így mindenképpen fényezni is kell, főleg, hogy ha szeretnék egy időtálló autót. A külső, belső fényezés nyilván lesz olcsó de remélem a realitás talaján maradva találok valakit, aki elvállalja. Már kérdezősködtem, de kaptam olyan árakat is ami az autó árának olyan háromszorosa. -Értem én, hogy nincs elég autófényező és az alapanyagok is drágák, de sajnos az én pénztárcám is véges méretű.

Terveim szerint a fényezés alatt az alvázat szeretném rendbe rakatni, hogy az elkészült karosszériát rögtön rá lehessen pakolni és annyira összeszerelni, hogy lábon elinduljon (majd meglátjuk). A többi elektromos, kárpit és egyéb szerelésekkel kapcsolatban majd később elgondolkozom, hogyan is lehetne optimálisan megoldani.
Egyenlőre lépésről lépésre… Ezek sem lesznek kis feladatok.

 

 

index, hátsó lámpaburák után gyártása

Régi téma, de mindig aktuális.
A megrepedt, eltört index vagy hátsó lámpák pótlása.
Mivel az autó egyre inkább öregebb, egyre kevesebb alkatrészt lehet hozzá találni jó minőségben, hibátlan bontottat. A házi megoldások, átalakítások egyre nagyobb szerepet kapnak, de szerencsére semmi sem lehetetlen. Minden alapanyag, tudás hozzáférhető az interneten.
Mint ismeretes a fényszórók viszonylag egyszerűen cserélhetőek, mert megegyeznek az “amerikai kis” lámpával, amit viszonylag olcsón be lehet szerezni. Hála az amerikai autók nagy számban használt egyen megoldásainak köszönhetően.

Általában az eBay-en kaphatóak utángyártott darabok, de itt egy kis videó hogyan csináljuk meg házilag:

A hozzávalók az amerikai Smooth-On termékei. Megvásárolhatóak itt: http://www.novia.hu/?a=ceg&menu=kapcsolat

Persze, kis gyakorlással, akár eladásra is lehet gyártani. 🙂

 

 

Módosítások -egy kis tuning…

Mint írtam változnak a dolgok.
Így például a motor kapott egy olajhűtőt, amit a hűtővíz hűt le.
Illetve, hideg motornál a gyorsabban felmelegedő víz melegít fel gyorsabban üzemi hőmérsékletre.

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen bekötés előtt ki kellett alakítani a hűtőradiátoron a megfelelő csőcsatlakozást.

 

A csatlakozó, a radiátor aljában az elektromossá átalakított hűtőventilátor hógombja mellett kapott helyet.

 

 

 

 

 

A másik módosítás a benzin nyomásszabályozó beszerelése volt.
A motor nagyobb áteresztőképességű injektorokat is kap, amihez picit meg kell emelni a benzinnyomást. A szervizkönyv szerint 225.6 – 274.6 kPa (2.3 – 2.8 kgf/cm), amit olyan 300 kPa felé kell közelíteni. -Majd elválik hogyan gog szuperálni.

A nyomásszabályozót egy kínai oldalról rendeltem, miután meggyőztek róla, hogy annyira egyszerű szerkezet, hogy nincs benne kockázat, versenyautókba is ilyeneket szerelnek (és miután láttam, hogy itthon is ugyan ezeket adják jó háromszoros áron).

 

Az szívóoldali rögzítéshez az eredeti (üresen maradt csavarhelyeket használtam fel, amihez készítettem egy   oda illeszkedő tartókonzolt.

 

 

 

Hátulra csatlakozik a injektorsorból jövő benzincső, oldalra az eredeti vákuumcsövet vezettem ki, alulról meg a visszafolyó cső megy a tank felé.
A szabályozó tetején jól látszik az állítócsavar.

 

Persze az eredeti nyomásszabályozót kiszereltem, így ennek helyére egy megfelelő csatlakozót kellett legyártatnom egy esztergályosnál, ami illeszkedik az injektorsor végére, de csak átvezetőként szolgál egy benzincsőhöz (kínai is tartalmazott valamit, de a Ferozához biztosan nem volt jó).

 

 

 

 

 

 

 

Beszerelve valahogy így néz ki:

 

 

 

 

 

 

Ezek után jöhet a nagyobb kapacitású Mazda injektor…

 

Valami változik….

Régóta tervezgetek, javítgatok az autón, de lassan elérkezik egy pillanat, amikor már nem lehet halogatni a dolgokat. Valahol a szükség, valahol a józan ész miatt, de mostanában nagyobb lépésekre kényszerülök mint eddig.
Ez nem azt jelenti, hogy befejeztem az autóval való törődést, hanem inkább azt, hogy a hétköznapokban már nem fogom annyit használni mint eddig. Pár dolog meg is változott is körülöttem, de így legalább ráérősen és alaposan tudok majd szerelgetni, nem köt a folyamatos autóhasználat betarthatatlan határidőkhöz, így bele sem kezdett munkákhoz.
Egy régóta tartó motor (hengerfejtömítés) probléma miatt belecsaptam a közepébe és többek javaslatára nyugdíjaztam az autót, hogy szép sorrendben nekikezdhessek rendbe hozni, hogy egyszer az elképzeléseimnek megfelelően működjön és nézzen ki.

Első nagy lépésként már egy rendes felspécizett, kiélezett motor került az autóba. Ezt a  finomhangolt, köszörült vezérműtengelyes, olajhűtős darabot egy “felhúzott” széria ECU vezérli. A cserével együtt pár régebben felújított dolog (generátor, önindító) is beszerelésre került és jó pár új alkatrész is beépült (kuplungtárca, mindenféle szíjak, stb.)
A következő lépésben a motor kiegészül Mazda injektorokkal és a működtetésükhöz szükséges benzin nyomásszabályozóval a rendszer. Már nagyon kíváncsi vagyok, hogy a régi kiszolgált motor és ez a tuning darab milyen érzésbeli különbséget fog nyújtani.

Addig is, ha valaki tud egy jó állapotú eladó kasznit e fogja vissza magát és jelezze nekem. 🙂

 

Piros izé!

Na megjött a “legfontosabb” kínai rendelésem. 🙂

Csapjunk a lovak közé.
Ez a kütyü a mágneses végével összeszedi az olajban esetleg felbukkanó fémrészecskéket. -És még piros is.

Olajleeresztő csavar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update: A dolog el is halt. -Lévén a csavar eltérően a motor sajátjáétól, nem sűrűmenetes. 🙁

Kuplung-bowden

Már régóta problémám van a motorral, de az elmúlt pénteken kénytelen voltam elindulás után visszafordulni. Még szerencse, hogy 30 métert sem tettem meg, amikor éreztem, hogy pattan valami a kuplung megnyomásakor. Párszor rátaposva, teljesen megadta magát a dolog és a motorháztető felnyitása után megbizonyosodhattam, hogy igen, elszakadt a kuplung-bowdenem.
Érdekes, hogy leakadt a pedálról a szem, pedig az alábbi képen látszik még egy jó pár acélszál, ami még tarthatta volna.

 

 

 

 

Párszor már belefutottam ilyesmibe. Volt, hogy olyan 20 Km-t kellett autóznom kuplung nélkül. Azt hittem soha nem érek haza…
Még rögtön aznap rendeltem egy cseredarabot, ami hétfő délelőtt meg is érkezett.

 

 

 

 

 

 

Mindenek előtt érdemes az új bowdent egy kicsit bezsírozni és megjáratni a végeknél, mert így nem csak kenést adhatunk neki, hanem a lassan befurakodó portól is védhetjük a bowdenház belsejét
A csere viszonylag egyszerű, bár némi trükközést azér igényel. -Mire rájöttem…
Első körben a pedálba kell beakasztani a motortérből átvezetett kábelt.
Ez persze úgy van megoldva, hogy szinte lehetetlen a alulról, pedálok felől megtenni.
Viszont, ha a kormány alatti védőpanel alatt kitekerjük a kisebbik biztosítékdobozt rögzítő csavart, majd félrenyomjuk, akkor abból az irányból ügyesen be lehet akasztani a pedálkampóba a bowden végét.
Ezek után már csak a motortérben kell elrendezni mindent és alul beakasztani a kuplungkarba.
A beállítást a tűzfalon keresztülfűzött és ott lazán meghúzott bowden-ház rögzítésével lehet megtenni. Kis rutinnal (bár ez nem hangzik túl jól) 15-20 perc alatt megvan mindennel együtt.

 

 

 

Tavaszig…

Ma éppen csak 10 C fok volt, de ez is elég volt ahhoz, hogy kimerészkedjek a meleg szobából a garázsba. Annál is inkább, mert ahogy néztem időszerűvé vált a fékbetétek cseréje. A héten meg is vettem a Zsu-nál a szükséges alkatrészt. Eleve valamilyen Japán-t kerestem, mert a jópárszor gondom akadt a főleg nyáron sivító alkatrészekkel. A japánok viszonylag minőségibb darabok és hát az autó is onnan származik. Kiderült más nem is volt csak Japanparts (rendelési szám: JPA607AF*B). A dobozt kinyitva örömmel konstatáltam, hogy a lekerekített szélű és felület-védett vasra applikált kopóréteg mellett még a rezgéscsillapító kis lemezkéket is mellékelték.
Ez az a pici acéllemezke a fékbetét alján és tetején aminek hiánya fura dolgokat tud okozni. Sok gyártó ennél jóval drágább termékek esetén sem mellékeli ezt a kicsi, de igen hasznos izét…  -Szóval ma nekiestem és kicseréltem, kitisztítottam, bezsíroztam mindent ahogy kell. Majd holnap kiderül hogyan szuperál.

Közeben, ha már levettem a kereket (végül is mind a négyet), egy Homasitás fehér gumifestő tollal felfrissítettem a kopott feliratokat az abroncsaimon. Persze kétszer is neki kellett, hogy fussak a kielégítő eredmény érdekében.

white text

 

 

 

 

 

 

 

A grabber és a ge-már fehér ismét…

 

 

 

 

Amikor csak három henger megy…

Illetve csak kettő, mert az egyik gyertya is megadta magát.
Mint kiderült az egyik kipufogó szelep tányérja elégett, így elszökött a nyomás.
sajnos ezt csak a hengerfej levételével lehetett orvosolni, minden ezzel járó macerával együtt, de olyat, hogy a gyújtógyertyát kilövi a motor, még nem láttam. -Mondjuk ez legalább némi apróból megoldható, a maradék rész kicsavarása után.
Az alábbi kis videón jól látszik, hogy a gyertya -amit motorházban megtaláltam- bent hagyta a menetes részét a motorban. 🙂

a gyertya bent maradt része