Új motor

Szivárog az olaj a motorból… Szegényke elpörgött úgy 350.000 kilométert mindenféle nagyobb gond nélkül és bár menne tovább is nem ártana egy upgrade neki…

Szeretném az autót még legalább annyit használni -de legalábbis életben tartani- mint amennyit eddig elment a legyártása óta. Az eredeti gyári motor fura “dízeles” hangokat hallat egy ideje és folyik belőle az olaj. Szerintem az egyik szelep szimeringjénél lehet valami gond. Mivel a magyar Daihatsu klub lelkes tagjaitól sok információt kaptam ezért úgy tűnik, érdemesebb és főleg költséghatékonyabb egy kiváló állapotban levő használt motort szerezni mint a régit felújítani.

IMG_0044

Sikerült is egy viszonylag jó, használt példányt szerezni, amit valószínűleg nemsokára beszerelünk az autóba. Ez a motor ami az Applause-ben is dobog egy híresen jó, hosszú élettartamú darab. Mint kiderült alumíniumból készült  blokk, amit 16 szeleppel és hengerenkénti injektoros befecskendezéssel láttak el.

 

A weben találtam egy oldalt ahol egy hasonló motorra egy Toyota kompresszort bütyköl valaki. Ezen az ötleten azért még egy kicsit elgondolkozom, de most minden képen maradnék egy jól működő, eredeti konfigurációnál.

Gondolkodom egy olajos direkt szűrő (nem sportlégszűrő) beépítésén is. Állítólag sokat javít az autó erején az alacsonyabb fordulati tartományokban és egy “black box” sem ártana ami az enyémnél későbbi modelleken már megtalálható és egy levegő puffer a motor tetején. Szintén jót tesz a 2000 körüli fordulatszám-tartományokban.