Széles gumik

 

Amikor hozzám került a Feroza, Bridgestone 195/70R15 D684T típusú gumival volt szerelve. Minden gumi off road könnyűfém felnire volt pakolva ami szépen illett az autóhoz. Egy gond volt vele: csúszott.

Ezért a választásom a következő garnitúra megvételekor, kis utánaolvasás és kérdezősködés után a BFGoodrich Trail T/A 205/75R15-re esett ami meglepően jó tulajdonságokat mutatott az előzőhöz képest. A fékutak lerövidültek, az autó stabilabb lett a kanyarokban, miközben a fogyasztás sem nagyon változott.
Hiába a rali versenyeken sem nagyon látni mást az autókon mint ezt a típust.
Mint kiderült nem véletlenül, az utóbbi években rengeteg pénzt nyomtak a terepgumik fejlesztésébe az egyik legrégebbi gumigyárnál.

img_9907

Az alkatrésznek megvásárolt autó egyik nem várt előnye volt, hogy gyári OZ könnyűfém felnikre szerelt 255-ös abroncsok voltak rajta . Miután az előzőekben említett BFGoodrich több mint 100.000 kilométert futott és a téli nyálkás utakon már érezhetően csúszkált, gondoltam kicserélem a Cooper XP 2000-re. A leírások szerint a maximális méret 245 mm ami igaz is lehet, mert a gumi teljes rákormányzáskor hol a kormányösszekötőben, hol a sárvédő gumi szélében akad meg és terepezésnél felveri a sarat a kocsiszekrény oldalára. Viszont az előnyei…. most olyan mint ha egy gokartot vezetnék, hihetetlenül megnőtt a menetstabilitás. A széles guminak köszönhetően a kormány kicsit érzékeny az út egyenetlenségeire, a vályúkra, de a kis fogyasztás többlet ellenére sem szerelném vissza a régit. Az autó kinézetéről meg ne is beszéljünk. Brutális. 🙂IMG_0437

XP2000a