Kapcsolópanel

Ahogy fejlesztgettem az autót, riasztóval, elektromos ventilátorral és egyéb kütyükkel jó pár kapcsolót kellett beépítenem utólag. Hol a riasztó figyelmeztető kültéri jelzését, hol a kapcsolható elektromos hűtőventilátor kézi kapcsolását kellett megoldani. A tervezett légrugó töltéséről és leengedéséről nem is szólva.
Egyszóval kellett valami egységes hely, ahova kulturált módon el lehetett helyezni több kapcsolót.
Ezt a helyet végül is az autórádió alatti részen találtam meg. Itt jól láthatóak a jelzőfények, kéznél vannak a kapcsolók és kis gyakorlás után vakon is kezelhetőek a gombok. Nem kell oda nézni, ha valamit állítani szeretnék.
A panel fémlemezből készült, egy kartonpapír sablon után. A matt fekete festést, alapozás után a jól bevált Maestro festékkel végeztem. A kapcsoló helyek pontosan kireszelve.

Az első kapcsoló, nappal is jól látható, erős fénnyel világít. Ez jelzi a hűtőventilátor bekapcsolását.
Külön történet a kapcsoló átalakítása. Meg kellett oldnom, hogy kikapcsolt állapotban is lássam ha bekapcsol.  Nem tudom miért, de ezeket a kapcsolókat három kivezetéssel szerelik. Kettő a kontaktus és egy a visszajelző világításához. A probléma csak az, hogy a visszajelző fény csak akkor világít, ha a kapcsoló be van kapcsolva. Az én esetemben, amennyiben a hőgomba kapcsolja a ventilátort nyilván sötét maradt.
(Az első kis kapcsolón külön két kivezetés volt a LED-nek, könnyen megoldhatóvá téve a problémát. A régi helyén, a bal oldali bajuszkapcsoló mellett ez a kis fény is jól látható volt.)

A többi kapcsoló a hagyományos kis piros LED-es verzió.
Erre került a légrendszerbe beépített ionizáló (gondolva a hideg napokra, amikor minden ablak fel van húzva) és a külső térérzékelő radar kapcsolója is. Meg még ki tudja mit hoz a jövő.
A jobb oldalon már befaragtam a légrugó vezérlőgombját is.

fr_385_size880

kapcsolók

vezérlő panel

vezérlő panel